Mindre skærmtid – også for voksne

Hvor meget tid må børn bruge foran skærmen? Og hvilke regler bør gælde for digitale spil og adgang til sociale medier? Skærmtid har været debatteret livligt det seneste år. Noget tyder på, at det ikke kun er børnene, som det har en effekt på.

Af Stine Rahr Bruzelius/ 16. september 2024

Den årlige rapport ”Medieudviklingen 2023” fra DR Analyse viser, at der er sket et fald i brugen af nyere medier, som Netflix og Facebook. 59 procent af den voksne befolkning over 15 år angiver, at de bruger Facebook dagligt i 2023. Det er 8 procentpoint lavere end i 2021. Måske tendensen kan ses følger af det seneste års markante fokus på de negative effekter af, særligt børn og unges, skærmforbrug? Noget tyder i hvert fald på, at danskerne har været overordentligt optaget af debatten om skærm.

Samme rapport tegner et billede af en absolut eksplosion af artikler, der indeholder ord som skærm, skærmpolitik, skærmregler mm. Måske er du selv en af dem, der ivrigt klikker ind på de artikler, og mærker den nagende tvivl over om dine børns skærmbrug er i overkanten.

Samtalerne om de negative følgevirkninger af skærmenes indtog i børne- og familielivet finder ikke bare sted hjemme i stuerne, men er flere steder et fast punkt på adskillige forældremøder i skoler og daginstitutioner. I 2023 lander snakken tillige inde på Christiansborg, hvor børne- og undervisningsministeren ved lov begrænser anvendelsen af skærm i dagtilbud for de 0-2 årige. I juli 2024 udkommer desuden ministeriets anbefalinger til skærmbrug i skolerne.

I rapporten “Medieudviklingen 2023” har børnene fået mikrofonen, og har fire anbefalinger til de voksne:

  1. Lad være med at bruge telefonen, når I er sammen med os
  2. Forklar os, hvorfor I bruger jeres telefon
  3. Husk at spørge om lov, inden I tager billeder af os. Og ingen billeder på sociale medier, hvis jeg siger nej.
  4. Lad os lave fælles skærmregler eller tilladte skærmperioder

Så selvom der kan skimtes en mulig tendens til, at flere og flere danskere anser skærmene som spild af tid, så mener 50 procent af de adspurgte børn, at deres forældre bruger skærmen for meget, når de er sammen med deres børn.

Tid er en dyrebar valuta i vores liv, og for mange forældre er tid netop dét, vi ønsker os mere af med vores børn. Så når det alligevel er vanskeligt at adskille familietid og skærmtid, må det oplagte spørgsmål være, hvad holder os tilbage?

Forældregenerationen af i dag har levet et voksenliv med mobiltelefoner og computere, og tilhører i stor udstrækning en gruppe, der primært læser nyheder på de digitale platforme, som Rasmus Kleis skriver i bogen “Hvad skal vi med nyheder?” Derudover foregår forældrenes kommunikation med skoler og dagtilbud primært på diverse apps, såsom AULA og Forældreintra.

Hvis du vil være en god forælder, er du med andre ord nødt til at være aktiv på de digitale platforme, fristes man til at sige. Lad os se om de begyndende tendenser til at bevæge sig væk fra skærmene, kan give anledning til at genindføre den lille analoge kontaktbog, som flere af os er vokset op med. Ikke desto mindre viser rapporten, at op imod hver anden dansker gerne vil sænke sin skærmtid.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *